Дигностика и лечение на коронарни проблеми на най-високо ниво предлага секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“. Всяка година през високотехнологичното звено преминават над 1000 човека, които търсят решение за своите сърдечно-съдови проблеми. В България има 59 болници с разкрити звена по инвазивна кардиология, като едва в 22 от тях се поставят пейсмейкъри. Още по-малко- само в 13 от тях се правят имплантации на кардиовертер дефибрилатор- устройство, което може да спаси живот, ако сърцето внезапно спре. Секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ е една от тези 13 кардиологии, в които пациентът може да намери комплексен подход за лечение на заболяването си.

Сърдечно-съдовите заболявания се отличават с висок процент смъртност най-вече поради неглижиране на състоянието. Инвазивният кардиолог от университетска болница „Дева Мария“- д-р Пламен Пенчев съветва още при първите симптоми като болка в гърдите, задух при извършване на обичайни физически усилия, бързо прогресираща умора без други причини, хората да се обръщат към кардиолог. „Нека хората не се заблуждават по възрастта си- в последните години инфарктът застрашително се подмладява. Само вчера сме поставили стентове на двама пациенти под  45 години със запушвания по коронарните артерии, като единият е едва на 35.“ обяснява д-р Пенчев.

След преглед при кардиолог и ако специалистът прецени, че има нужда от задълбочена диагностика, се пристъпва към коронарна ангиография, която е инвазивно рентгено-контрастно изследване на съдовете на сърцето, снабдяващи сърдечния мускул с наситена с кислород кръв. Изследването, което сред немедицинските лица е известно като цветна снимка на сърцето, е златен стандарт за установяване на исхемична болест на сърцето.

 „Коронарната ангиография е изследване с минимални рискове и много ползи- жизненоважно е проблемите по коронарните артерии да се видят рано, за да се предприеме лечение и така да се намали риска от инфаркт.“ обяснява инвазивният кардиолог. В последните години техниката е на такова ниво, че позволява намаляването на болничния престой и пациентът може да си тръгне ден след изследването. Самата коронарография се извършва с локална анестезия и така има контакт между пациента и екипа през цялото време.