Тази година горещото време започна още в началото на юни месец. Днес се очаква термометърът да скочи до 40 градуса. Горещините обаче се отразяват зле на хората със сърдечни заболявания, както и на хипертониците.

„Всеизвестен факт е, че през лятото процентът на острите коронарни синдроми и в частност острия инфаркт на миокарда спада. Но това не означава, че топлото време не крие и опасности. Колкото повече се покачва живакът, толкова повече започва да се поти тялото, за да намали телесната си температура. С това обаче, се губят много течности и соли, които са в тясна връзка с нормалното функциониране на сърцето. И може да доведе до сериозни последствия като ритъмни нарушения, хипотонични кризи, синкопални реакции, дори в най-екстремните случаи до инфаркт”, каза за Грамофона нюз специализантът по кардиология в отделението по кардиология на УМБАЛ-Бургас д-р Гергана Кърцелянска.

 Други съвети, които лекари дават като препоръчителни е да се избягва излизането в най-горещите часове, в интервала между 12  и 16 часа, когато температурите са над 30-35 градуса.

„Носете светли и свободни дрехи. Приемайте повече течности по възможност, не ледени, а с умерена температура.Освен от хидратация организмът има нужда и от прохлада в жегата. Климатиците са вариант за охлаждане, особено когато температурата на въздуха е по-висока от тази на тялото. Важно е обаче да няма много голяма разлика между температурата в стаята и тази на външната среда”,обясни д-р Гергана Кърцелянска и допълни:

„Студеният компрес под мишниците също охлажда тялото и е препоръчителен”, уточни д-р Кърцелянска.

От високите температури и горещините могат да пострадат и хората, които не страдат от високо кръвно или сърдечни заболявания. Затова лекарите съветват през лятото да се крием повече на сянка и да не стоим на плажа в часовете, когато слънцето е най-опасно за здравето ни.