Бургазлийката Луиза Златанова случайно научава преди година, че детето й е болно от рядката и страшна болест – Прогресивна мускулна дистрофия – тип Дюшен. Тогава 5-годишния й син претърпява рутинна операция на трета сливица, при която обаче настъпват тежки усложнения. Установява се, че важен ензим в организма на детето е многократно завишен. След поредица от генетични изследвания в специализирани болници, диагнозата е поставена.

„Момченцето ни нямаше достатъчно сили да тича като другите деца и ние мислихме, че го мързи…“, разказва майката Луиза. Причината за болестта е мутация на ген и често тя се предава по наследство.

В Бургас официално регистрираните деца с тази диагноза са 10, а в България около 100. За това заболяване няма лечение. Препоръчва се постоянна рехабилитация, която да облекчи състоянието на децата и да забави развитието на болестта. Държавата обаче отпуска по клинични пътеки годишно едва 40 рехабилитационни дни годишно. За останалите процедури родителите трябва да заплащат между 20 и 40 лв. на ден, което е непосилно за повечето семейства с болни деца. Затова Луиза оглавява фондация „Щедрост за живот“ и заедно с „Levon Manukyan Collegium Musicum” подемат благотворителна кампания “Дари движение, дари живот“ в помощ на тези деца.

Целта на кампанията е да се съберат на първо време 60 хиляди лева, за да стартира специализиран център, в който рехабилитатор, психолог и музикотерапевт да работят ежедневно с малките пациенти. До този момент над 100 известни имена в България са подкрепили идеите на Фондация „Щедрост за живот“; присъединили са се и популярни личности от чужбина, като се очаква техният брой да нарасне.

Началото на кампанията „Дари движение, дари живот“ стартира на 31-ви март, понеделник, от 17:30 ч. в Морско казино – Бургас с изложба и поетичен театър с творби на бургаски художници и поети.