Жена от Созопол, с доказан коронавирус, температура и болки в гърдите, е пратена за домашно лечение, вместо да бъде приета в болница, разказва БНР-Бургас.

Със собствен транспорт се е наложило съпругът ѝ да търси рентген, за да ѝ бъде направена снимка.

Жената се почувствала зле в края на миналата седмица. Вдига висока температура – над 38 градуса, получава болки в гърдите, отпадналост. Съпругът ѝ, който пожелал да остане анонимен, я кара до поликлиника в Бургас в неделя, където с бърз PCR тест доказват, че е положителна за коронавирус.

Личният им лекар уведомил също здравната инспекция, но оттам отказали да изпратят линейка, разказва мъжа. Съпругата му имала назначени изследвания и рентген и се наложило да тръгнат сами.

„Но най-големият парадокс е в това, че ние сами предприехме действия, за да можем да отидем, да направим някаква снимка. Ние имаме направления да се направи снимка на белите дробове, да се види какво е състоянието и да се вземе кръвна картина. И, можете ли да си представите, че аз, с личния си транспорт, с вече обявена в РЗИ, тя е под карантина, аз тръгвам да обикалям из Бургас, да търсим да ѝ направим снимка. Пълен хаос! Аз не обвинявам лекарите. Просто, може би, самата система е някакси хаотична“, коментира мъжът.

bTV също съобщи за подобен случай, но от Несебър. Жена от морския град е била разходена с линейката до Бургас и отново върната в Несебър, защото болниците отказали да я приемат. Причината – нямало свободни легла. Близки на заразената разпространиха и запис, на който ясно се чува, как служителка от спешния център се опитва да ги разубеди, за да не прати линейка и обяснява, пациентката ще бъде върната от здравните заведения. По случая е образувана проверка.