Комплексният онкологичен център в Бургас губи хиляди заради метода, по който Националната здравноосигурителна каса изчислява и плаща разходите за скъпоструващи медикаменти.

Управителят на здравното заведение проф. д-р Христо Бозов вече е изпратил писмо и до здравния министър Кирил Ананиев. Днес проф. Бозов представи проблема и пред ресорната комисия в Общинския съвет и даде пример с медикамент, който се използва при рак на простата. Ампула от 60 мг. струва 7200 лева. За пациента обаче са необходими 47 мг. от лекарството. Остатъкът трябва да се използва в рамките на 8 часа, защото след това се разваля и не е ефективен. Проблемът идва от там, че НЗОК плаща само използваното за лечението на пациента количество от препарата.

„Това са 1 500 лв. по-малко от сумата, която ние сме платили за ампулата на фирмата-производител. В момента имаме един пациент, който е подложен на тази терапия и всеки месец той трябва да получава това лекарство. Това означава, че всеки месец ние генерираме загуба от 1 500 лв.“, коментира проф. Бозов и уточни, че същият проблем има и с други лекарства.

Председателят на здравната комисия д-р Антонио Душепеев поиска в края на месец март, когато общинските дружества изготвят финансовите си отчети, да бъде описано какъв е размерът на този тип загуби за последните четири месеца, за да се прецени и какво може да се предприеме.