Университетска болница „Дева Мария“ вече е с нов управител, съобщиха от там. След успешен петгодишен мандат поста напусна д-р Даниела Георгиева. Новият управител е добре известният в Бургас хирург д-р Стефан Касабов. Негов заместник ще бъде анестезиологът д-р Христо Якимов.

Д-р Касабов има над 30-годишен стаж като хирург. През 2012 година получава наградата „Лекар на годината“ за помощта, оказана на пострадалите при атентата на летище Бургас. Специализирал е спешна хирургия, а допълнителните му квалификации са по термична травма (изгаряния) и лапароскопска хирургия. Има административен опит като управител на медицински център и експерт в РЗОК и РЗИ. Д-р Христо Якимов работи в отделението по анестезиология и интензивно лечение на университетска болница „Дева Мария“ от 2015 година. Бил е медицински директор на МБАЛ „Черноморска“, както и управител на медицинския център към болницата. Има опит в болници във Великобритания и Ямайка.

„За да открием новия управител на болницата, изготвихме анализ, в който основни критерии бяха адмнистративните, лекарски и лидерски качества. Създадохме висш медицински съвет, който включи доцентите в болницата и те излъчиха няколко кандидатури, които преминаха през сериозно обсъждане. Накрая останаха две имена- това са добре известният в Бургас д-р Стефан Касабов, който ще се занимава с административно-стопанската дейност, и д-р Христо Якимов, който ще се занимава с лечебната част“, обясни избора на нов управител прокуристът на университетска болница „Дева Мария“ Семир Абумелих.