Само вчера вечерта при прегледани 12 деца, 8 са хоспитализирани с усложнения след вирусна инфекция. Това съобщи заместник-директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Светлозар Георгиев.

В момента инфекциозното отделение на бургаската болница е пълно, а в детските отделения в града има по едно-две свободни легла. Децата от 0 до 4 и от 5 до 14 години са най-уязвимите от грипа. 21 са децата, които в момента се лекуват в инфекциозното отделение, при 8 от тях е доказан вирусът на грип, допълни още д-р Георгиев.

Според него в момента няма тенденция на намаляване на заболеваемостта сред децата. Най-честите усложнения, които се получават при тях са белодробните. Пневмонията е с ясно изразена клинична картина. Добрата новина е, че няма тежки случаи, които да изискват реанимационни грижи, обясни още д-р Георгиев.

Заради новия рязък скок на болни деца, грипната ваканция в цялата област е удължена. В сряда, 5 февруари, областният епидемиологичен щаб ще се събере отново, за да се прецени дали може да се отмени грипната епидемия.

Според директора на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров пикът на епидемията е през тази седмица и в следващите дни се очаква спад на заболелите. Прогнозите са до вторник броят на болните да бъде под епидемичните стойности.