Грипът закъснява в цяла Европа, но със сигурност няма да ни подмине, коментираха за Gramofona.com от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Миналата година в областта епидемията беше обявена на 19 януари.

Сега данните сочат, че болните от грип и остри респираторни заболявания са в долната граница на нормата. Вече се отчита леко завишаване, но стойностите са далеч дори и от предепидемиологичните, обясниха от Здравната инспекция. От там извършват ежедневен надзор, който е в сила от 1 ноември миналата година и ще продължи до края на март.

Три са щамовете на грипния вирус, които ще ни разболяват този сезон. Това са Калифорния, Швейцария и Пукет. И трите вируса вече са познати у нас, но сега имат лека модификация, а симптомите им са много широки, коментираха медици. Висока температура от 38 – 39 градуса, втрисане, мускулни и ставни болки.

Грипът ще е придружен с хрема и кашлица. Лекарите припомнят, че има специални противогрипни препарати, а антибиотичното лечение е противопоказно. В никакъв случай не прибягвайте и към самолечение, защото са възможни неприятни и тежки усложнения, съветват здравните експерти.

При децата неправилно лекуваният грип може да доведе до отит, ларингит, бронхит или пневмония. При възрастните пациенти освен пневмония, може да се получат и миокардни проблеми.