Най-вероятно още в петък ще се обяви грипна епидемия за Бургаска област. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. Данните, с които РЗИ разполага, сочат, че областта е в предепидемична обстановка и до няколко дни ще се достигнат критичните стойности.

17 от изпратените в референтната лаборатория проби на бургаски пациенти са били положителни на грип. Само четири са отрицателни. Чакат се още 11 резултата, коrто най-вероятно също ще бъдат положителни.

„Още в петък най-вероятно ще съберем щаба и ще решим. Най-късно в понеделник ще вземем решение за епидемия със всички съпътстващи я ограничения“, обясни д-р Паздеров. Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че обстановката в страната е предепидемична, а Бургас като областен център е на ръба. Той акцентира, че тази година най-засегнати са децата.

За това и в няколко общини има обявена грипна ваканция преди да са достигнати епидемични стойности. Решение за цялата страна обаче не може да се вземе. Обявяването на грипна ваканция става по преценка на съответната здравна инспекция, която отчита не само броя на отсъстващите деца, но и броят на потърсилите лекарска помощ, а също така и на медикаментите, които се търсят най-много в аптеките.

Ако се избърза с тази мярка, може да се стигне до момент, в който децата се връщат в класните стаи в пика на заболеваемост и това да доведе до разрастване на епидемията, обясни д-р Кунчев.