33-годишен филипинец, пасажер на корб, е настанен от вчера в Инфекциозното отделение на бургаската болница, съобщи пред журналисти д-р Светослав Тодоров. Мъжът е с доказан коронавирус, без придружаващи заболявания и към момента състоянието му е стабилно. 

„От направените образни изследвания имаме данни за двустранна бронхопнемония. Оплакванията му са били свързани с повишена темература и обща отпадналост. В момента пациентът се лекува от ковид инфекцията”, обясни д-р Тодоров.

Друг пасажер обаче не е успял да пребори болестта. Приет е в много тежко състояние и е починал, поясни Тодоров. Той не потвърди, че заразеният е умрял от Делта вариант.

По-рано днес от здравното министерство съобщиха за заразените пасажери на товарен кораб с екипаж от филипински граждани на пристанище Бургас. Той е пристигнал на 14 юли и е трябвало да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души.

От министерството на здравеопазването допълват, че на 15 юли са изследвани 19 членове от екипажа на кораба. 11 от тях се оказали носители на вируса. Издадени са предписания за изолацията им на кораба за 14 дни. Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания.