Агресивен вирус поразява от седмица масово децата в Бургас. Репортерска проверка на Грамофона нюз показа, че през почивните дни болниците са пълни с малки пациенти, дошли за преглед и оплакващи се от почти едни и същи симптоми.

Екипът ни видя, че две от лечебните заведения в града са пълни основно с деца от 3 до 15- годишна възраст. Те идват с висока температура, стигаща до над 39 градуса. Тя е придружена със силно зачервено гърло на болния и болезнена кашлица. Пред репортер на Грамофона нюз дежурните педиатри в почивните дни обясниха, че високата температура се поддържа поне три дни. Повечето лекари първоначалното назначават лечение с противовирусни медикаменти, хапчета за гърло, витамин Ц.

Специалистите препоръчват още консумация на много плодове, зеленчуци, чайове, вода, плодови напитки. Родители разказаха, че не на всички противовирусните лекарства помагат и на децата масово се изписват антибиотици. „Вирусът е много агресивен. Бавно минава, а най-засегнати от него са децата”, коментираха специалисти.

Те съветват болните да не рискуват да излизат и да посещават места, на които има струпване на много хора, да си почиват у дома и да проветряват често помещенията. Лекарите са категорични да се избягва самолечение, а още при първите симптоми, да се отиде на лекар.

Снимка: babysling-bg.com