Д-р Делян Йорданов е началник на АГ отделението в УМБАЛ-Бургас „Дева Мария”. Как се работи в ситуация на коронавирус и колко бебета проплакаха в Деня на родилната помощ? Блиц интервю на Грамофона нюз с д-р Йорданов

Д-р Йорданов, колко деца се родиха на Бабинден във вашата болница?

Днес проплакаха четири бебета. Три от тях са момчета, имаме и едно момиче.

А с колко бебета можете да се похвалите от началото на годината?

26 бебета. В началото на годината имаше бум на ражданията. Те бяха особено много в първите дни на януари, както и през декември. При нас винаги се наблюдава такава тенденция -  на бум на бебета, и на последващ лек спад на ражданията.

Свикнахте ли да работите в ковид среда?

Аз лично не съм се притеснявал да работя в ковид среда, защото още преди да се чуе за коронавируса у нас, се бях заразил с него. Изкарах го миналата година в края на януари, когато бях на ски. Доста тежко беше, два дни бях зле, но сега мога да се похваля, че съм с много хубави антитела - над 96.

Колко бебета проплакаха в най-трудната за всички година 2020?

По последни данни 960 деца се родиха за изминалата година.

Имаше ли при вас  бум на бебета заради обявеното извънредно положение през март миналата година?

Не мога с точност да ви кажа дали е точно тогава. При мен и колегите се наблюдаваше повече записване на бременни жени и за водене на консултации през месеците май и юни.

Доскоро се смяташе, че едва ли не, е мода да се ражда със секцио. Отмина ли това?

Винаги при нас е имало някаква мода. В началото, още от 2007 до 2010 г., секциото се предпочиташе. Сега обаче се говори повече за нормалното раждане. Когато жените искаха секцио, те знаеха какво точно искат.

В момента жените, които искат нормално раждане, според мен не са наясно какво означава самото нормално раждане. Те знаят, че това трябва да мине без операция по естествените родови пътища, но не знаят за същината на самото раждане и че това е един доста болезнен и трудоемък процес.

Кое бе най-голямото предизвикателство пред Вас през 2020 г – трудни родилки, ковид ситуацията или нещо друго?

Най-голямото предизвикателство през изминалата година не бяха родилките, а загубата на един наистина страхотен и невероятен човек, много скъп за нас. Това бе проф. Хубчев, който за нас беше и началник, и баща. След загубата му отделението по акушерство и гинекология  просто осиротя.

След това заради коронавируса затвориха нашето отделение. Това бяха най-тежките моменти, които ни стресираха. Важното е, че въпреки всички трудности, екипът на АГ отделението успя да се запази цял!

Каква година очаквате?

Всички си пожелаваме една по-хубава година без ковид и маски и с нормален начин на живот, в която не само да работим и да можем да отидем някъде да се повеселим и да разпуснем.