Опасно ли е високото кръвно налягане и кои са най-честите симптоми при него? Повече разяснения ще даде един от най-известните бургаски кардиолози д-р Величка Недева. Специалистът по кардиология, ревматология и вътрешни болести практикува в сферата на здравеопазването близо 40 години. Интервю на Грамофона нюз със специалиста.

Д-р Недева, мнозина наричат високото кръвно налягане  „тихият убиец”. Можем ли наистина да кажем, че това е така?

- Високото кръвно налягане може да бъде „тихият убиец”, защото 35% от хората нямат оплаквания и то се установява случайно при преглед.

Кое кръвно се счита за високо?

- Над 140/90 се смята за високо, като за диабетиците то е по-ниско - 130/90. Ако човек досега е бил с кръвно 90/60 и то в последствие стане 120/90, то тогава кръвното налягане му се е повишило.

Колко е най-високото кръвно налягане, което сте измервала във вашата практика?

- 260/140 и мога да ви кажа, че такова кръвно не е много рядко.

Д-р Недева, кои са най-честите симптоми при високото кръвно налягане?

- Главоболие в тилната част на главата, сърцебиене, тежест в гърдите, отпадналост, замаяност, залитане, чувство, че нещо лошо ще се случи, страх, напрежение.

Какво е хипертонична криза и кога настъпва тя?

- Хипертоничната криза може да настъпи по всяко време. Тя е внезапно повишаване на кръвното налягане. Съпроводена е с оплаквания като главоболие, повръщане, гадене. Хипертоничната криза е спешно състояние, защото сърцето може да получи сърдечна недостатъчност, да излезе от ритъм, да се разкъса аортата. Това е опасно и трябва много да се внимава.

Кои са най-честите причини за високото кръвно налягане?

- В много голям процент причините са неизвестни и може да се касае за наследствено предразположение от родители, при консумация на алкохол, цигари и ползване на много солени храни.

Причини за високото кръвно могат да бъдат и наднорменото тегло, и  диабетът. Малък процент от хората имат вторични хипертонии, които се получават при ендокринни и бъбречни заболявания.

Какво е препоръчително да ядем при високо кръвно налягане?

- Който страда от високо кръвно налягане, трябва да намали теглото си, трябва да увеличи физическата си активност и драстично да се намали консумацията на сол. Достатъчно е да се яде по 2-3 грама на ден.

Как можем бързо да свалим високото кръвно налягане?

- Високо кръвно се сваля по най-бързия начин, когато сложим главата си на студено, а краката в топла вода.

Кое кръвно е по-опасно, високото или ниското?

- Високото, защото то води до инфаркти и инсулти, сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт.

Посещават ли ви много млади пациенти, които имат високо кръвно налягане?

- Да и младите не вярват, че имат високо кръвно. Те не искат да пият лекарства и неглежират проблема.  Той обаче не е ангина, нито кашлица, за да се излекува , високото кръвно налягане е за цял живот.

Може ли да бъде полезно високото кръвно налягане?

- В никакъв случай не е полезно, а напротив - променя кръвоносните съдове и сърцето, бъбреците, очите. Кръвното е вредно. Инсултите се подмладяват, хората се инвалидизират , стават проблемни за обществото, за семейството си.

Какво бихте посъветвали хората с високо кръвно налягане и младите хора, най-вече?

- Хипертониците трябва редовно да пият лекарствата си за кръвно налягане. На младите хора бих казала повече да си обърнат внимание, да спят по 8 часа, да се борят със стреса, да ходят повече на разходка из природата, да поддържат здравословен начин на живот.

Ако искате да посетите д-р Недева за професионален преглед и консултация, може да го направите в кабинета й в Бургас. Д-р Недева разполага с един от най-добрите апарати за разкриване на сърдечни заболявания. Кардиологът работи с НЗОК.

Кабинетът на д-р Величка Недева се намира в гр. Бургас, кв. „Зорница”, бл. 58, ет. 1, точно срещу централния вход на Медицински център „Зорница”.

За запазване на час: 0888/509 168