„В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване… Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност“. Коментарът направи пред БНР д-р Александър Симидчиев, експерт пулмолог.

Д-р Симидчиев подчерта, че е желателно, когато не можем да се дистанцираме физически, да носим маска:

„Маските водят до измеримо положителен ефект на намаляване на честотата на заразяване между хората. Няма публикации в научната литературата, които систематично да показват, че се увеличава вредата от носенето на маски… Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси“.

Основна цел на дистанцията и маските са да намалят репродуктивността на вируса. Средно един човек заразява между един и двама други. Целта е заразността да падне под единица, тогава и епидемията ще изгасне, категоричен е пулмологът.

По думите на д-р Симидчиев коронавирусната инфекция не е безобидна, „но не е и драматично тежка или особено опасна“.

Пулмологът поясни, че няма данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса:

„Положителното е, че премахваме един от играчите, който предизвиква висока температура и респираторни симптоми“.

Д-р Александър Симидчиев прогнозира, че процентът от общо направените тестове, които са положителни, ще нарасне:

„Това говори, че вирусът се разпространява повече, но не значи, че се боледува по-тежко. По-тежкото боледуване ще се изразява в покачване на броя на хоспитализираните и на тези в интензивно отделение. С данните трябва да се работи разумно“.