Често пъти гнойните ангини водят до абсцеси, предупреждава бургаският УНГ-специалист и единствен отоневролог в региона д-р Татяна Михова. Тя обръща сериозно внимание на това, че лятото много от пациентите страдат от ангини.

Симптомите са най-вече болки в гърлото, подуване на лимфните възли и температура, обяснява специалистът. Д-р Михова допълва, че гнойните ангини въобще не са безобидни и е добре пациентите да правят задължително лекарска консултация със специалист, който да предпише правилното лечение.

„Сливиците са лимфни органи, които са богато кръвоснабдени. В повечето случаи даваме на пациентите антибиотик, защото се притесняваме да не се засегне фаринкса и да не станат абсцеси и пневмонии, които са доста по-сериозни от ангините”, обяснява д-р Татяна Михова.

При децата картината се проявява с температура, жълти или зелени секрети. Много често при малките пациенти освен третата сливица, се възпаляват и другите сливици.

„Те може да не са с гной, а само да са възпалени и уголемени”, допълва лекарят. Д-р Михова предупреждава и по-възрастните да внимават с консумацията на ледена бира, директно от хладилника  през летните месеци.  

За да получите адекватно лечение и консултация от д-р Татяна Михова, може да го направите в кабинета й, който се намира в гр. Бургас, кв. „Зорница”, бл. 57, вх. А, каб. 3. Работи с НЗОК.

Телефон за връзка: 0884 317849