Д-р Красен Генев работи от четири години в Диализен център „Ел Масри”. От три години има удоволствието да участва в разработването на метода хемодиафилтрация, при който кръвта на пациентите се пречиства идеално. Каква е разликата със старата диализна процедура и как влияе новата на организма? Интервю на Грамофона нюз със специалиста

Д-р Генев, от колко време съществува процедурата хемодиафилтрация в ДКЦ „Ел Масри”?

От началото на създаването си центърът е оборудван с последна генерация диализни машини, но процедурата хемодиафилтрация е въведена в центъра от 1 година. Нужно бе технологично време, за да се запознаем с технология на процедурата, софтуера и необходимите консумативи затова.

Какви бяха резултатите на първите пациенти?

Тази специална процедура е по-поносима и чисти кръвта перфектно. След първите процедури установихме отлични лабораторни резултати и се уверихме в ефективността на метода.

Може ли да обясните как се чисти кръвта при старата, конвенционална диализа?

Кръвта се пречиства на базата на дифузията на веществата, където веществата с по-голяма концентрация, каквато е кръвта, преминават през полупропускливата мембрана на филтъра в диализатния разтвор. На принципа на дифузията през веществата с по-голяма концентрация, минава разтвор с по-малка концентрация и кръвта се очиства.

Каква е най-голямата разлика между обикновената диализа и хемодиафилтрацията?

При хемодиафилтрация се използват по- висококачествени диализатори, които имат пори с определен размер. Създава се градиент на налягане от двете страни на мембраната между диализантния разтвор и кръвта, т.е. от кръвта започва да се изсмукват 15-20 литра течност, заедно с веществата до определения от порите размер. Изтегленото количество течност се възстановява веднага със същото количество йонен разтвор, приготвен ОНЛАЙН от диализния апарат. Това е съществената разлика между  диализа и хемодиафилтрация.

Пречистват се както нискомолекулните токсини, така и токсичните белтъци, които иначе не се чистят при стандартната диализа. Тези белтъци имат отношение и към късните усложнения на диализираните пациенти. Освен това тази методика позволява извличане на по-големи количества течности от пациента до 4 литра/час, без те да получат йонен шок.

Вече една година извършвате хемодиафилтрация. Какво влияние оказва процедурата на пациентите?

Концепцията и функциите на апаратите Фрезениус 5008 е т.нар.,“стабилен пациент“. Това постигнахме и ние: добри и стабилни лабораторни резултати, спокойно и леко протичащи диализни процедури, минимални усложнения и късни последици и много доволни пациенти.

Може ли новите машини да навредят по някакъв начин на пациентите?

Много медици не вярват, че процедурата съществува и се извършва масово в нашия Диализен център и смятат, че това за България е все още екзотика. Елате, заповядайте да видите, че това наистина вече съществува и за сега в света няма измислено по-добро!

Няма как с тези машини да се навреди на пациента. Времето за хемодиалфилтрация е с 30 % по-кратко, защото имаме уникално очистване. Много нови машини могат да правят това, но тези, с които ние работим, имат функцията онлайн да следят очистването на пациента.

Самата машина регулира някои функции по време на целия процес. Тя сама изчислява диализното време - дали е достатъчно за пациента, като се има предвид неговите параметри – килограми, височина, възраст, каква му е гъстотата на кръвта. Важно е да се знае, че колкото тя е по-гъста, толкова по-трудно се чисти.

Срещате ли някакви недостатъци при използването на новите машини?

Да и това не бива да се крие. Наред с вредните вещества, които изсмукваме от организма, изсмукваме и някои, които са полезни, като например Витамин Б 12. Ако много дълго се прави такава процедура, пациентите започват да правят дефицитна анемия. Затова, този недостатък се компенсира с дозиран прием на витамини.

Заплаща ли се самата процедура?

Не, тя е за сметка на диализния център. Между другото имаме няколко пациенти, които се преместиха да живеят в Бургас, за да могат да правят диализата си тук. Първият ни чужденец, който се подложи на процедурата, бе англичанин.

За какво друго може да се използва хемодиафилтрацията?

Може да се използва в интензивните отделения, но там се иска да има постоянен екип. Хора, които понякога имат кашлици и настинки като направят процедурата, казват, че са много по-добре. Има хора и с автоимунни заболявания, които също са защитени, използвайки метода.

Освен цитокини, хемодиафилтрацията извлича нискомолекулярни имуноглобулини, които предизвикват тези заболявания. Извличането на медиаторите на възпалението наречени-цитокини, помага за по-леко протичане на появяващи се инфекциозни заболявания, включително и протичането на Ковид 19.

 Може ли и други пациенти, освен тези с бъбречна недостатъчност да дойдат и да поискат да си направят  процедурата?

Методът може да се използва не само при пациенти с бъбречна недостатъчност, но и при хора с тежки инфекциозни заболявания с риск от цитокинова буря и последващ от това респираторен дистрес синдром.

Какво бихте казал на хората, които тепърва биха се заинтересували от метода хемодиалфилтрация?

В Бургас и областта са около 300 души, които имат нужда от тази процедура. Важно е да информираме пациентите, а те сами ще преценят дали имат нужда да се насочат към метода. Стремежът на Диализен център „Ел Масри” е да поддържаме световно ниво, да бъдем в крак с новите медицински практики и иновативни методи в медицината. Гордеем се, че разполагаме и лекуваме хора с тази скъпа и модерна техника.

В кои държави се прилага тази техника?

Във Великобритания има доста центрове с такава апаратура, както и в Германия, където ги произвеждат.

Панацея ли е хемодиафилтрацията?

Разбира се. Хемодиафилтрацията изцяло замества бъбрека, а периодът на лечение може да стигне до 40 години. При донорството например функцията на новия бъбрек е в пъти по-малка, отколкото е лечението с новия метод.