Балансът е ключът към правилното хранене, категоричен е бургаският диетолог и специалист по храненията д-р Евелина Иванова. Тя казва, че за да бъдем здрави, трябва да спазваме няколко много важни препоръки за хранене.

„Намалете енергийната стойност на храната! На 100 г храна е нужна по-малко енергийна стойност. Храната обаче трябва да осигурява достатъчно енергия за поддържане на нормално телесно тегло”, уточнява д-р Иванова.

Според нея е нужно да включваме в менюто си повече храни богати на белтък, витамини и минерали.

„И по-малко храни богати само на енергия, но бедни на полезните хранителни вещества, каквито са захарните и сладкарските изделия”, допълва диетологът.

Специалистът казва още, че хранителното разнообразие осигурява не само прием на всички хранителни вещества, но и увеличава апетита, който е намален в старческа възраст.

„Хубаво е да се консумират разнообразни храни от всички хранителни групи-зърнени и картофи, зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти, риба, месо, яйца, бобови, ядки, растителни масла”, обяснява д-р Евелина Иванова.

 Според нея е препоръчително храната да бъде предимно от растителен произход, защото животинските храни са източници на наситени мастни киселини, които имат атерогенно действие, т. е. образуване на плаки по съдовете/ с увеличен сърдечно-съдов риск/.

„Избягвайте маргарини и храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини, които са източник на транс-мастни киселини с доказано атерогенно действие. Храни, съдържащи хидрогенирани растителни мазнини са вафли, готови кексове, бисквити, десерти, готови пържени храни и други”, съветва още специалистът.

Д-р Иванова горещо препоръчва да се избягват храни, които са богати на холестерол и да се ограничи яйченият белтък. Консумацията на готварска сол и солени храни също трябва да се намали, за да може наистина да се храним балансирано.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94

За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.