„Начинът на хранене определя кои сме ние и това го е казал Хипократ”. Тези думи днес в много горещите дни цитира бургаският кардиолог д-р Михаил Читаков, който работи в ДКЦ „Ел Масри”.

На първо място в жегата той препоръчва хората да търсят сенчести места. Медикът припомни пред Грамофона нюз, че пиенето на течности в топлите дни е задължително. „Количестото на водата, което трябва да се консумира на ден е 1,5-2 литра. Доказано е, че без вода всички метаболитни процеси в организма се нарушават. Ако човек има и някакво леко заболяване, то се отключва, когато не се пие достатъчно вода”, категоричен е кардиологът.

Преди сутрешното кафе, той препоръчва любителите на кофеина да изпият първо чаша вода с лимон.

„Отново е доказано, че пиененто на кафе на гладно не е толкова полезно и няма толкова разбуждащо действие както, ако направите обратното”, допълни специалистът.  

Той е на мнение, че в жегите трябва да се избягват алкохолните и газираните напитки. Бургаският лекар препоръчва да се яде колкото може по-често и да ставаме от масата полу нахранени.

„Много е важно в менюто ни да присъстват зърнени и бобови растения. Правете средиземноморска диета и използвайте повече пилешки меса. Купувайте пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат много витамини”, обясни още бургаският медик.

Д-р Михаил Читаков е специалист по кардиология и вътрешни болести. Знае руски и английски език. Работил е 20 години като консултант-кардиолог в УМБАЛ-Бургас.