„Ще намалим отпуските на спешните медици, за да покрием всички сигнали подадени на телефон 112 през лятото”. Така според управителя на Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев ще се реши проблемът с кадрите, които липсват в Спешната помощ. През лятото населението по Южното Черноморие става двойно заради туристите, които почиват на морето. Кърджиев потвърди, че в Спешната помощ в Бургас липсват медици, но няма да е за дълго.

„Очакваме те да се заемат, след като започнат да излизат от нашия университет кадри”, уточни д-р Кърджиев.

В същото време, обаче работещите в Спешната помощ в Бургас казват, че има недостиг на кадри в по-малките населени места и те не могат да се справят с всички адреси. Медиците не са съгласни и с орязването на отпуските им.

„Разбира се, че не сме съгласни. През летния период и спешностите, на които се отзоваваме са много по-тежки”, каза председателят на Съюза на парамедиците в България Ива Пехливанска. Тя подчерта, че заплащането което получават не е достатъчно, а се използва целият ресурс на хората работещ в Спешна помощ.

 „1500 лева бруто са заплатите. Малко по-големи са от тези на шофьорите на линейки. Трудно можем да сме доволни при положение, че парамедиците в момента работят без почти никаква регулация. Въпреки това се използват в пълен обем техните способности”, допълни Пехливанова.