„За съжаление аз от медиите научавам. Мен никой не ме е уведомил и не знам как ще бъдат спазени изискванията за Covid отделение. Надявам се да измислят начин да не бъдат смесвани потоците от пациенти.“ Това коментира пред Gramofona.com управителят на ДКЦ „Св. Георги Победоносец“ в Бургас д-р Костадин Партенов.

По-рано днес ръководството на УМБАЛ „Дева Мария“ обяви, че ще премести онкоболните си пациенти от сградата на диагностичния център и ще обособи целия му втори етаж като Covid отделение. Така легловата база за заразените с коронавирус щяла да се увеличи, а пациентите на УМБАЛ „Дева Мария“ във Ветрен да бъдат защитени.

„Ще гарантираме сигурността на нашите пациенти като родилки, деца и инфаркти“, обясни собственикът Семир Абумелих. Здравното заведение е наело втория етаж на бившата военна болница за своето отделение по онкология.

„Вярно е, че договорът за наем е за медицински дейности, но те са в областта на онкологията. Не знам дали тази идея е съгласувана с Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция“, допълни д-р Партенов. Според него има риск пациентите на ДКЦ „Св. Георги Победоносец“ да се отдръпнат, защото сградата не е пригодена за приема на Covid болни и не е гарантирано, че няма да има смесване на потоците.

„Същата беше идеята и с буферния център, докато не стана ясно, че той няма как да бъде ситуиран в ДКЦ „Св. Георги Победоносец“. Няма условия това да се случи“, обясни д-р Костадин Партенов. Той уточни, че ще отправи официално запитване до здравните власти.