Кратката церемония по награждаването на лицата се състоя в Аулата на гордостта на Бургас – Здравния факултет

Професионално обучение в реална лекарска среда и много емоции в продължение на една година. На това се подложиха близо 20 души от Бургас и областта. Днес всички те получиха дипломите си и са вече горди парамедици. Кратката церемония по награждаването на лицата се състоя в Аулата на гордостта на Бургас – Здравния факултет.

Важните документи за успешно издържани изпити парамедиците получиха лично от декана на Факултета по обществено здраве в университет „Проф. Д-р Асен Златаров”, проф. Христо Бозов и от ректора на бургаския ВУЗ проф. д-р Магдалена Миткова.

Проф. Миткова изрази задоволството си от постигнатите резултати на новите парамедици.

„Това, което научихте в университета със сигурност няма да е последното. Вие ще продължите да се обучавате от колегите Ви в Спешната помощ и болниците, на всички места, в които ще работите и помагате”, обяви тя.

Проф. Бозов „разходи” присъстващите и гостите на церемонията по стъпките на парамедиците чрез виртуална презентация. Всички успяха да се запознаят с тяхната работа, продължила два учебни семестъра.

„Вие успешно положихте изпит и ние преподавателите с чисто сърце Ви го дадохме след обучение от една година. Решихме да организираме обучение на парамедици в университета, защото и сега виждате, че здравната система в страната не разполага с достатъчно подготвени кадри, а обучени парамедици почти няма, особено в Спешната помощ.

Беше важно, че дадохме шанс на хора, които през годините са искали да се обучават, но по една или друга причина не са успели да се явят, а сега стават парамедици”, обясни проф. Бозов.

По думите му този род обучения са една много бърза стъпка за създаването на медицински кадри. Деканът на Здравния факултет пожела много късмет на новите парамедици, като похвали някои от тях, които работят на терен.

Групата също поздрави своите преподаватели за търпението и знанията, на които са ги научили. Гости на кратката церемония бяха общинските съветници д-р Георги Митев, проф. Сотир Сотиров и д-р Борис Ангелов.