Д-р Кремена Желева е общопрактикуващ лекар от Бургас. В продължение на десет години е работила в Спешния център.От години проявява интерес в областта на природната медицина и микотерапията-лечение с гъби.

От два месеца специалистът има кабинет в ДКЦ 2 /Трета поликлиника/ и вече очаква своите нови пациенти. Поредната тема, която ще засегнем в здравната рубрика на Грамофона нюз днес, е свързана с важния за организма ни витамин Д. Интервю с д-р Кремена Желева.

Д-р Желева, достатъчни ли са летните месеци, за да си набави организма ни витамин Д, известен като “слънчевият витамин”?

-  Витамин Д се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Продукцията му се влияе от годишните сезони, продължителността на експозицията на слънце, употребата на слънцезащитни средства, кожната пигментация, хранителните навици и други.

За да си набавите достатъчно количество витамин Д, е препоръчително да излагате тялото си на директна слънчева светлина всеки ден за определено време. Ултравиолетът образува витамина и затова трябва да се знае, че той присъства най-много в часовете 11-15 ч. през зимата и между 9-11 и 15-18 ч. през лятото. Проучване показва, че 76% от българите имат недостиг на вит. Д.

Освен чрез излагане на слънце, по какъв друг начин можем да го получим?

-  Освен чрез слънцето вит. Д можем да си набавим от хранителни източници. Според проучвания обикновено набавяме само 20% от витамина с храната. Продукти, които го осигуряват са: рибено масло, риба (тон, скумрия, сьомга), черен дроб, сирене, яйца, соево мляко, зърнени храни, гъби.

Много ли са и кои са ролите на витамин Д?

-  Известни са много ползи за човешкия организъм от приема на вит. Д. Освен за поддържане здравето на костите и зъбите, той подкрепя имунната система, мозъка и нервната система, подпомага функцията на белия дроб и сърцето, регулира нивата на инсулина. Голям брой проучвания доказват, че той може да предпази от заболявания като рак, множествена склероза. Освен това подобрява способността на организма да се бори с инфекции и хронични възпаления. Вит. Д е много ефективен срещу настинки и грип.

До какво води недостатъчното му наличие в тялото ни?

-  Основни външни симптоми за дефицит на вит. Д са болка в костите и липса на мускулна сила, недостигът се свързва и с някои сериозни заболявания-рак на гърдата и дебелото черво, депресии, покачване на тегло. Недостигът на вит. Д може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 1 и 2, рак, множествена склероза, когнитивни увреждания при възрастни, астма при деца, високо кръвно налягане.

Опасно ли е предозирането с витамин Д?

-  Невъзможно е да се получи предозиране с вит. Д по натурален начин. Най-често това се дължи на прекомерен прием  на хранителни добавки. Големи количества вит.Д могат да причинят високи нива на калций в кръвта, което води до запек, гадене, учестен сърдечен ритъм, объркване. Основни симптоми на предозиране са-умора, раздразнителност, главоболие, намален апетит, запек, повръщане, мускулна слабост.

Колко количество от витамина са необходими за организма ни?

-  Препоръчителната дневна доза вит. Д за деца е 200-600 единици, а за възрастни 200-1000 единици.

Кои храни бихте ни препоръчали, богати на витамин Д?

-  Богати на вит. Д са рибата, дроб от треска, мляко, яйца, гъбите.

Кабинетът на д-р Кремена Желева се намира в ДКЦ2 /Трета поликлиника/ в гр. Бургас, етаж 2, кабинет 221. Своя час при д-р Желева можете да запазите на телефон: 0885590764.Работно време: Понеделник, Сряда, Петък -13-18ч. Вторник,Четвъртък - 8-13ч.