Броят на тийнейджърите посягащи към дрогата все повече нараства. В същото време долната възрастова граница на първа употреба на наркотици намалява – сега  вече е 10-12 години. Това коментират от веригата аптеки „Фаркол”. От там започват инициатива, с която искат да помогнат в борбата с дрогата при младите.

От 18 до 22 януари в четири от аптеките на веригата в Бургас ще се предоставят безплатни тестове за марихуана, амфетамини и опиати. „Решихме да стартираме тази инициатива, за да помогнем на родители, в чиито семейства има подобен проблем. Смятаме, че в отпора срещу наркотиците трябва да се включим всички“, коментира управителят на аптеки „Фаркол“ Елена Николова. Кампанията се подпомага от „Техноком Трейд“, която се занимава с внос и разпространение на продукти с медико-санитарен характер,  тестове за бърза диагностика и хранителни добавки.

Clear тест за амфетамини може да ви помогне да установите наличие на амфетамин в урината на човека до 3 дни след употребата им. Времето, за което може да стане това е само 3 минути. При две ленти резултатът е отрицателен, при една – позитивен. Медиците напомнят, че хроничната злоупотреба с амфетамини води до толерантност и привикване към опиятния ефект. Сърдечно-съдовата система отговаря с повишаване на кръвното налягане и аритмия. Причинява се безпокойство, чувство на страх, параноя, халюцинации и психопатично поведение.

Тестът за марихуана - Clear е за качествено определяне на канабиноид /агенти на марихуаната/ в човешката урина, което може да се констатира до 10 дни след употребата им. Този стимулант променя настроението и сензорните възприятия, влошава краткотрайната памет, предизвиква симптоми на напрегнатост, параноя, депресия, объркване, халюцинация и ускорена сърдечна дейност, обясняват лекари. Големите дози могат да доведат до развиване на предразположеност и физиологична зависимост.

Clear тестът за опиати действа на същия принцип – той е за установяване на опиати и техните метаболити до 7 дни след тяхната употреба. Те могат да бъдат открити в урината след приемане на хероин, морфин, кодеин или маково семе. Употребата им води до липса на координация, задушаване, хипотермия и кома.

 

„Клиентите, които желаят тестове, ще бъдат консултирани на място в аптеките относно прилагането им“, поясни Иван Саваков, регионален мениджър в „Техноком  Трейд“. Безплатните наркотестове са ограничено количество.

 

График за безплатни тестове за наркотици в аптеки „Фаркол“

АПТЕКА ЗДРАВЕ - 18.01.2016 г. /понеделник/  от 17.30 до 18.30 ч.

АПТЕКА БУРГАС - 20.01.2016 г. /сряда/ от 17.30 до 18.30 ч.

АПТЕКА СЛАВЕЙКОВ – 18.01.2016 г. /понеделник/ от 17.30 до 18.30 ч.

АПТЕКА ФАРКОЛ ДЕМОКРАЦИЯ - 20.01.2016 г. /сряда/ от 17.30 до 18.30 ч.

 

Снимка: sosnovini.bg