В деня на Варя, Надежда, Любов откриха най-модерната онкоболница в Бургас. УМБАЛ "Дева Мария" се намира в квартал Ветрен. На събитието присъстваха представители на местната и държавната власт. С песента на Джани Родари „Надежда за всички” бургаската певица Тони Димитрова даде старт на тържествената част. Песента не е избрана случайно, защото от надежда имат нужда пациенти и лекари при борбата с коварната болест.

Кметът Димитър Николов подари на собственика Семир Абумелих статуетка на Свети Николай Чудотворец, за да може закрилникът на Бургас да помага при лечението на болните хора. Градоначалникът отбеляза, че откриването на такава модерна университетска болница е исторически момент за града ни, защото тук ще се лекуват хора не само от Бургас и региона, а и пациенти от чужбина.

„От такива хора – с хъс, със смелост и с амбиция, се нуждае България. Не можеше да има по-труден и сложен момент за началото за инвестиция за изграждане на Национална онкологична болница – ковид пандемия, война, финансова криза, миграция, и в същото време Семир дойде с големи проекти и каза, че започва да строи. За мен е удоволствие за толкова кратко време, благодарение на съдействието  на държавните институции, внесохме документите в срок и тя вече е факт. Факт е тази лична наша емоция, защото освен огромната инвестиция в оборудване, в кадри, това е една голяма надежда за нас, тук ще се лекуват пациенти не само от Бургас и региона, но от цялата страна, дори от чужбина“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Годишно у нас диагнозата рак чуват 35 хиляди души. Липсата на апаратура и качествено лечение кара повечето българи да търсят помощ в чужбина. Откриването на тази нова болница, оборудвана с най-съвременните и модерни апарати, ще донесе надежда и лечение на онкоболните в България, каза областният управител Пламен Янев, който поздрави собственика, осмелил се да създаде „Болница на надеждата”.

„Всяка една придобивка , която помага за опазване здравето на хората в България е страхотна и може би е едно от най-важните неща, които трябва да се правят”, каза Пламен Янев.

Именно липсата на качествено лечение у нас кара Семир Абумелих да заведе баща си на лечение в Турция. Там той поглежда с други очи и си казва ”И в България може да има такова лечение. Дори и по-добро, защото нашите лекари са много добри” и създава проекта на новата онкоболница.

„ Ще се опитаме да удължим живота на онкоболните с 5 години. 5 години добро утро, лека нощ, без мъки, без болка при семействата си. Това ще получат болните от рак тук”, каза Абумелих и отбеляза, че именно в тази болница се намира 4-тия в Европа линеен ускорител, който е така необходим при лечението на болните с диагноза рак.

Специално за откриването дойде председателят на Комисията по здравеопазването и бивш министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той каза, че медиците са пратеници на Бог, за да помагат на неговите чада на Земята. Той определи новата болница като „Дом Божий” и подчерта, че тук пациентите ще получат качествено лечение.

Паметният момент по откриването на новата онкоболница бе запечатан с рязане на лентата, където  рамо до рамо застанаха собственикът Семир Абумелих и семейството му, областният управител Пламен Янев, кметът на Община Бургас Димитър Николов и председателят на комисията по здравеопазване  проф. Костадин Ангелов.

Моментът бе отбелязан и от заря, която озари небето над болничното заведение.