Всяка година през октомври в Комплексен онкологичен център-Бургас /КОЦ/ обръщат специално внимание на рака на гърдата. И тази година от лечебното заведение няма да направят изключение. През целия месец от КОЦ-Бургас ще провеждат безплатни профилактични прегледи, защото вярват, че профилактиката е първата стъпка към по-ранната диагноза и успешно лечение на тази болест, съобщават от пресцентъра на Онкото.

За кого е кампанията:

Кампанията е ориентирана за жени от 35 до 50 години, с фамилна анамнеза (баби, майки, лели по майчина лилия с рак на гърдата).

Как става регистрацията за безплатен преглед в кампанията за диагностика на рак на млечната жлеза

Прегледите ще се извършват от 01.10. 2019г. до 31.10.2019г., всеки ден от 12:30 ч. до 13:00 ч., в Хирургичният кабинета – 204 на ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВЕН БЛОК в КОЦ-Бургас. Прегледите включват ултразвуково сканиране на млечни жлези. Записване на посоченият телефон: 056/82 01 42 или на място: гр. Бургас, Поликлиника на „КОЦ-Бургас” ЕООД – Регистратура.

От Комплексния център съобщават и че на 02 октомври, от 19:00 часа в Бургас ще бъде открита кампанията „Бяла лястовица”. Мястото на срещата е в зала Георги Баев на Морското казино. Целта на ще бъде и представянето на специализиран екип за профилактика, диагностика и лечение на рак на гърдата.

„Смятаме, че освен да съществува на хартия, това трябва да бъде реално рутинно функциониращ екип от лекари-специалисти, които да участват и организират лечението на пациентите с тази диагноза. Независимо, че има и единични други подобни екипи в страната, полагаме усилия да създадем първия реално функциониращ екип, който да работи за ранно откриване и да организира специфичното лечение и проследяване при тези пациенти.

Ракът на гърдата не една болест, а съвкупност от различни процеси, започващи в гърдата, но с много различно поведение според биологията на тумора. Това налага обширно познание и опит, който не може да бъде придобит за няколко месеца.

Работим за създаването на този екип над година и вече виждаме промяна. Нека заедно открием нашата бяла лястовица, която да донесе повече надежда за всеки пациент с рак на гърдата", допълват от Комплексния онкологичен център. Съорганизатор на кампанията е Онкоболни и приятели.