На 15 май отбелязваме Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. Инициативата води своето начало от 1983 година в Сан Франциско, когато четирима млади мъже - Боби Кембъл, Боби Рейнолдс, Дан Търнър и Марк Фелдман, решават да застанат с лицата си в борбата с болеста, като организират малко бдение, придружено с плакат с надпис "Борим се за живота си". 

Този ден е възпоменание за починалите, но и демонстрация на подкрепа към живеещите с вируса на СПИН. В България той се отбелязва от 1992 година.

 Ето и бургаските събития, посветени на Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН:

 14 май (събота)

- 13:00 - 15:00 часа: Извършване на бързо и анонимно тестване на ХИВ в мобилни медицински кабинети, разположени на възлови места в град  Бургас:  ул. "Александровска" (до "МакДоналдс") и пред Часовника до сградата на Общината. Екипите в мобилните кабинети са представители на РЗИ-Бургас, Сдружение "Доза обич" и Фондация "Областен ромски съюз".

- Екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите и гостите на града да проверят актуалния си ХИВ статус.

- 20:30 часа: запалване на традиционната огнена панделка пред паметника на Моряка в Морската градина

 15 май (неделя)

- 21 часа: всеки, който желае, може да запали свещ на прозореца на своя дом. Нека това бъде акт на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН.

 Организатори на събитията са Община Бургас, РЗИ, Сдружение "Равновесие", Сдружение "Доза обич", Фондация "Областен ромски съюз", "Каритас", доброволци от Общински младежки клуб "J.J.Cool A" и БМЧК. Кампанията се подкрепя от Общински координационен офис по СПИН, Местен обществен комитет по СПИН и Министерство на здравеопазването.