Ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат обратните мерки, каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде БТА.

„Извънредна епидемична обстановка се въвежда до 14 юни и това е достатъчен период от време, за да видим как се развива заболяването в България. Няма нужда това положение да бъде безсрочно, защото правителството по този начин си дава периодичност на анализа. В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка. Всичко, което е разрешено в момента да функционира, ще функционира и занапред“, допълни той.

Всички заповеди по тематична насоченост са групирани в четири, които ще влязат в сила от утре. Извънредното положение със срок до днес е отменено, но всички противоепидемични мерки действат. Динамиката е голяма, ще има мерки, които ще се отхлабват, посочи Ананиев.

Първата група на заповедите включва противоепидемичните мерки, втората - с преминаването през КПП и съответните ограничения, третата - с карантина и изолация на хората със заболяване и на контактните, четвъртата - кои заведения и дейности ще продължат да не функционират. В заповедите няма нищо ново, каза още министърът.

Разрешени са вече и трансплантациите, както и посещаването на парковете и градските градини.

Ако се разреши отварянето на детски градини, то децата в групите трябва да са не повече от 10-12, съобщи още Кирил Ананиев, цитиран от Dnevnik.bg. На всички работещи в подобни институции ще бъдат направени тестове дали са заразени с коронавирус и периодично ще се наблюдава здравословното им състояние, както и това не децата.

Здравният министър заяви и че поставянето под 14-дневна карантина на всички влизащи в България няма да отпадне. Така той отхвърли идеята на министъра на туризма Николина Ангелкова, която поиска чужденците да влизат в страната с попълнена декларация, че не са болни от коронавирус. Предложението ѝ беше в опит да се спаси летния туристически сезон. Ананиев все пак добави, че ще се водят преговори и може да има промяна на тази мярка, но не даде прогноза кога ще стане това.