6 са случаите на коклюш в Бургаско от началото на годината, съобщи за Gramofona.com директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. За щастие всички те протичат леко и не се е налагало болнично лечение.

Прави впечатление обаче, че последните три случая са регистрирани в рамките на десетина дни. „Явно ще трябва да минем през една малка вълна на това заболяване“, коментира специалистът. По-рано днес стана ясно, че две бебета от Кюстендилско са първите починали от коклюш у нас. Децата са били прекалено малки и все още не са били ваксинирани.

9-годишно момче без нито една ваксина е последният случай на коклюш в Бургас, уточни д-р Мирослава Киселкова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“. Детето има и по-малка сестра, която също не е имунизирана. Класът на момчето е под наблюдение, направена е проверка и на имунизационния статус на всички негови съученици. Установено е, че две от децата имат пропуснат прием на една от ваксините срещу коклюш.

„Те ще бъдат реимунизирани, но след като приключи карантинният период, който е 14 дни“, каза д-р Киселкова. За да се постигне 100% защита срещу коклюш трябва да е преминат целият курс от общо четири имунизации. Първата от тях е между втория и четвъртия месец на бебето. Следващата е на 16-месечна възраст, а след това има реимунизации на 6 и 12 години.

В повечето случаи от коклюш боледуват деца, които са между първа и втора или между втора и трета игла. За да се смята, че населението като цяло е предпазено и има т.нар. имунен щит срещу дадено заболяване, трябва да са ваксинирани поне 95% от хората.

Данните на РЗИ Бургас показват, че първият прием на ваксината срещу коклюш е изключително висок – 98%. Обхватът при следващите приеми обаче пада до 93%. За това и от РЗИ правят постоянни проверки както на общопрактикуващите лекари, така и в детските градини и училища.

Коклюшът е известен още и като магарешка кашлица. Поразява белите дробове и дихателните пътища. В повечето случаи започва като обикновена настинка с кихане, кашлица и лека температура. В рамките на две седмици обаче кашлицата става остра и често е придружавана от пристъпи, които могат да завършат и с повръщане. Характерното при коклюша е, че кашлицата отшумява изключително бавно. Тя може да продължи и до 2 месеца.