Психичното здраве стои по-високо от физиологичното, защото оказва много по-силно негативно влияние върху качеството на живот. Психолозите обясняват как да разберете, че вашето психично здраве се нуждае от повишено внимание.

Има достатъчно  хора с психични разстройства, но сред тях има много, които имат психични проблеми поради заболяване, така че те не могат да променят това. Но ако имате някой от описаните по-долу проблеми, това не означава, че сте обречени. Определено можете да се справите с тях, но първо трябва да признаете, че нещо не е наред с вас, а след това да се обърнете към специалист.

 

Безпокоите се през цялото време

Ако ви се струва, че сте напрегнати и то постоянно, това е много лош знак. Притеснението е нормално, но не и всеки ден и всяка минута. Ако се тревожите за нещо постоянно, това означава, че психиката ви е изложена на риск. Повишената тревожност и страхове демотивират, значително намаляват продуктивността и вашата привлекателност.

 

Връщате се отново към лошите си навици

Ако не сте ги имали, а изведнъж започнете да пиете, пушите или прекалявате с нездравословна храна, това е знак, че имате големи психологически проблеми. И да се ​​опитвате да избягате от тях или да ги забравите по този начин определено не е нормално. Обърнете внимание и на онези случаи, когато лошите навици, които сте победили по-рано, отново са се завърнали. Това може да показва лошо вътрешно състояние.

 

Чувствате се виновни

Ако ви се струва, че вие ​​сте виновни за нечии проблеми или имате силно чувство, че сте губещ, значи вашата психика е изложена на риск. Ако ви изглежда, че хората около вас ви оказват натиск с исканията си или ви карат да мислите лошо за себе си с думи и действия, това означава, че е време да промените нещо. Ако не го направите, вашата психика и самочувствие скоро ще бъдат разрушени до основи.

 

Не можете да започнете работа

След загуба на любим човек, болезнена раздяла или някакъв друг проблем, може да бъде изключително трудно да се върнете на работа и въобще към обичайния си ритъм на живот. Това е нормално, но ако подобно състояние продължи твърде дълго, това е знак, че психичното ви здраве е компрометирано.

 

Избягвате общуването с хора

Любовта към самотата няма нищо общо с това. Говорим за случаите, когато човек изобщо не иска да общува с никого - нито с роднини, нито с приятели. Това със сигурност показва проблеми с психиката. Ако харесвате самотата, но все пак периодично се събирате близки приятели е едно. А съвсем различно е, ако не искате да виждате никого седмици наред или повече.

 

 

Автор: Лора Костова