Регистрирани са 24 нови случая на COVID-19 в България, от тях 10 са приети в болница. Активните области са пет. Общо до момента са потвърдени 2259 случаи, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. От новозаразените 11 са жени и 13 са мъже. Децата са 133, а 242 са заразените сред медицинския персонал. Излекувани са 646 пациенти. Двама са починали.

При този сравнително малък брой хора, които се нуждаят от лечение, по-добрият вариант е в София да има 7-8 болници, в които да се лекуват болните, за да могат останалите болници да насочат ресурсите си към обслужване на останалите пациенти, посочи Кунчев. Основната част от заразените с COVID-19 ще бъдат лекувани във Военномедицинска академия, в "Пирогов", във Втора градска болница, в Александровска болница, в болница "Св.Анна" и др. Отделенията, специализирани досега за коронавирус, ще останат, но основно ще се лекуват в посочените болници, допълни той и призова гражданите да не отлагат прегледите и лечението си на други заболявания.

Броят на заразените медицински лица в страната ни изглежда немалък - 11 на сто от всички заразени. Този показател е напълно съпоставим към останалите държави в Европа и света. Средният процент на заразени сред медицинския персонал в Европа е 13 на сто, като в Германия е 6 на сто, а в Ирландия - 29 на сто. Дори да се организира перфектно работата, може да се предотвратят не повече от 30 процента от вътрешноболничните инфекции, допълни Кунчев.

Най-засегнатите държави от коронавируса са САЩ, Бразилия, Великобритания, Италия, Русия, Испания. На Балканите Турция е с най-много новозаразени - 1158, със 165 нови случая е Румъния, в Сърбия са 89, в Гърция са двама, в Босна и Херцеговина - 14 нови, в Република Северна Македония - 25, посочи още той. По думите му общата тенденция е към постепенно ограничаване, което дава възможности за още премахане на ограничителни мерки.

Вероятно до края на месеца ще се премахнат ограничителните мерки по границите между България, Румъния, Гърция, Сърбия, прогнозира Кунчев и изрази надежда до края на юни това да стане решение за целия ЕС.

Някои от министрите и представители на Националния оперативен щаб днес ще обсъждат начините и стъпките за постепенно отваряне на детски градини и ясли, каза още Кунчев.

Източник: БТА

Снимка: Пресцентър Министерски съвет