В сезона на грипа е много важно да знаем какво и как може да ни помогне, за да избегнем неприятния вирус. И докато настинката е повече досадна, отколкото мъчителна, то грипът не е за подценяване. Вирусната инфекция може да ни обезсили и да се окажем на легло за няколко седмици. Диетолози и медици са определили 10-те храни и напитки, с които най-ефективно можем да отвърнем на грипа.

Вода

Пиенето на вода е от съществено значение. Когато организмът е добре хидратиран, той се справя много по-успешно с изхвърлянето на различни токсини от тялото. Вместо кафе и напитки с кофеин – пийте вода.

Ледени близалки или просто кубчета лед

Ледените близалки имат успокояващ ефект когато ви боли гърло. Ледът намалява и позивите за повръщане и давене, които се появяват при обилна хрема. Ако искате ледена близалка – замразете истински плодов сок, а не ползвайте сокове с много захар и оцветители.

Горещ чай

След леда идва ред на горещата напитка. Зеленият чай е богат на полифеноли, които са известни антиоксиданти и стимулира имунната система. Тук е важно да припомним и силата на българските билки. Шипка, лайка, липа и мента са неотменна част от родното лечение на грипа и са с доказан ефект. Горещият чай е полезен при вирусни инфекции, защото успокоява втрисането. Освен това е много ефикасен когато синусите ви са задръстени от секрети или ви мъчи силна кашлица.

Пилешка супа

Пилешката супа е едно от най-старите средства за защита от грип. Няма баба по света, която да не е предлагала на болното си внуче купа с топла и ароматна супа. Тъй като е гореща, тя облекчава много от симптомите така, както и чаят. Пилешкото месо пък е полезно, защото намалява отока в набъбналите лигавици. Да не забравяме, че в супата се слагат и много зеленчуци, които също се включват в битката с вируса.

Зеленчуков сок

За разлика от плодовите сокове, зеленчуковите имат ниско съдържание на захар. За това те поддържат организма по-добре хидратиран. Освен това със зеленчуковия сок получавате и пълна и свежа порция от витамини, минерали и антиоксиданти. Този тип сок стимулира имунната система и е чудесно средство когато сте загубили апетит заради болестта.

Чесън

Чесънът е изпитано средство, оказва се не само в България. Миризливият зеленчук се препоръчва и от американските диетолози, които го определят като мощно антибактериално и антивирусно средство. Чесънът унищожава микробите и има лек болкоуспокояващ ефект.

Птиче месо

Птичето месо е пълно с протеини и подсилва имунната система. Дава енергия и се приема много по-добре от тежките меса.

Банани

Болните от грип много често са предимно на течна храна заради липсата на апетит и болките в гърлото. За това е много важно да се ядат банани. Те са с мека констистенция, не дразнят и са чудесен преход към по-твърдата храна. Освен това бананите са богати на калии, а това помага за облекчаване на мускулните болки и спазми, характерни за грипа.

Джинджифил

За наша радост джинджифилът отдавна вече не е екзотика в България. Съвременната медицина разполага с много средства за лечението на разстроен стомах, но джиджифилът е невероятен за облекчаване на болките в стомаха и има доказан ефект при диария и гадене. Важно е да знаете, че джинджифилът е силен когато е суров, а не сух или преработен. Има приятен лимонов аромат, но е лют. Много хора го смесват с мед и лимонов сок и твърдят, че това е една наистина магическа напитка в борбата с грипа и вирусните инфекции.

Хляб и бисквити

Хлябът и бисквитите в интерес на истината няма да подсилят кой знае колко имунитета ви, но са важни като преходна и успокояваща храна. Консумирането им помага на стомаха да се адаптира към нормалната храна. Помагат в абсорбирането на повишената стомашна киселина и са добро средство при гадене. Хубаво е да са неовкусено и без подправки.

И понеже сме в България, нека не забравяме и родните храни, които помагат в битката срещу грипа. Лютото, ако стомахът ви го понася има силен антибактериален ефект, освен това и загравя организма.

Туршиите и киселото зеле не случайно са част от зимното меню на българина. Съдържат витамин С, така че не ги пренебрегвайте.