„Нефтохимик 2010“ победи на полуфинала отбора на ЦСКА с 3:2 гейма и се класира за големия финал на волейболното първенство. Успехът дойде след поредна голяма драма, при която бургазлии губеха с 0:2 гейма, но успяха да обърнат резултата, стигнаха до тайбрек и накрая триумфираха като победители.

До мача в Бургас се стигна, след като в предишните изиграни 4 срещи никой от двата тима не успя да вземе 3 победи. Първо „армейците“ надделяха два пъти в Бургас, после „Нефтохимик“ „възкръсна“ по Великден с два успеха в столицата. Така всичко остана да се решава в петата среща в зала „Младост“.

В препълненото спортно съоръжение, което не е виждало толкова публика от поне няколко години, двата отбора поднесоха истински трилър, достоен за филм на Хичкок.

Първите два гейма бяха за ЦСКА, който ги взе с голяма разлика (19:25, 14:25) за радост на своите 50-ина фенове, дошли да подкрепят любимците си от София. На почивката между втората и третата част сигурно не са били много тези, които са си мислили, че и този път може да стане обрат. Особено след като столичани дръпнаха с няколко точки и в третия гейм и изглеждаше, че държат стабилно мача в ръцете си.

Тогава, в самия край на частта, „Нефтохимик“ като че ли най-сетне влезе в ритъм и благодарение на мощната подкрепа от трибуните успя да спечели с 26:24.

Този успех даде криле на бургазлии, които в четвъртия гейм бяха отначало докрай водачи в точките и го взеха с 25:19.

В тайбрека ЦСКА като че ли излезе вече психически пречупен. „Нефтохимик“ не отстъпи ни за миг водачеството в точките и убедително спечели петия гейм с 15:9, като се поздрави с крайното 3:2. След последната победна точка цялата зала избухна в екстаз, невиждан от времето на футболния „Нефтохимик“ на Порточанов.

Най-резултатен за победителите беше Матей Михайлович с 26 точки. Съотборникът му Аксел Трухчев отбеляза 24.

Двубоя изгледаха редица популярни личности от местната власт – община и общински съвет, един от спонсорите на отбора Павел Бошнаков, футболният треньор Димитър Димитров-Херо и др.

На финала „Нефтохимик“ ще срещне за поредна година познат съперник – „Хебър“ от Пазарджик, който е и настоящият шампион.