„Нефтохимик“ победи гръцкия шампион „Олимпиакос“ в първия четвъртфинален двубой за купата на CEV. Бургазлии се наложиха с 3:1 гейма и вдигнаха на крака публиката в изпълнената до краен предел зала „Младост“. Дебют пред бургаските фенове направи новият старши треньор на тима Николай Желязков.

Срещата беше много оспорвана, като двата отбора предложиха волейболно зрелище, достойно за мач от европейските турнири.

Първият гейм започна равностойно, но постепенно гостите взеха предимство с 5 точки в резултата при 14:9 в тяхна полза. Те поддържаха разликата до края и победиха със 7 точки разлика – 18:25.

Вторият гейм беше най-драматичният в мача. Гърците водеха почти през цялото време с точка-две разлика. Бургазлии обаче натиснаха накрая и след драматични последни минути успяха да спечелят с 29:27.

Изравняването на геймовете очевидно даде криле на „Нефтохимик“, като в третата част българският шампион обърна нещата в своя полза, като поведе с 5 точки разлика при 14:9. След това нашите продължиха убедително до края и надделяха с 25:22.

Изключително зрелищен се оказа четвъртият гейм на срещата. Двата тима вървяха точка за точка, като ту единият повеждаше в резултата, ту другият. Волейболистите на „Олимпиакос“, в чиито редици блестеше българският национал Тодор Алексиев, очевидно вече бяха изнервени и започнаха да влизат в чести пререкания със съдията. Това не им помогна и след много перипетии и драми „Нефтохимик“ приключи нещата с 25:21 и общо 3:1 гейма в своя полза.

Най-резултатен за бургазлии беше Николай Учиков с 23 точки, а по 13 точки отбелязаха капитанът Георги Петров и Ален Джорджевич.

Предстои мач реванш в Гърция на 14 февруари. Ако „Нефтохимик 2010“ постигне добър резултат и отстрани „Олимпиакос“, то на полуфинала ще посрещне италианския гранд „Тренто“.