Свръхнатоварване, агресия от затворници и липса на подкрепа – за какво протестират надзирателите

12.05.2023 , 10:45 | Автор : Женя Петкова

Между 300 и 400 лева на месец дават за транспорт надзирателите, след като преминаха на 12-часови смени. Това е една от причините днес служители на затворите и арестите от цялата страна да излязат на протест. В Бургас над 60 служители се събраха пред затвора с искане за реална промяна. Министерството на правосъдието отмени 24-часовите дежурства, но промяната в графика създава повече проблеми, отколкото ползи, категорични са надзирателите. „Случва се на седмица да имаме по пет 12-часови дежурства. Не можем да почиваме пълноценно, при този график се вижда и липсата на достатъчно служители, които да обезпечат всички постове“, коментираха протестиращи.

„Беше обещан режим от дневна, нощна, три дни почивка и без извънреден труд. Когато няма достатъчно хора обаче, викат тези, които би трябвало да почиват“, коментира председателят на УС на синдиката на служителите в затворите в България Ясен Тодоров. Той допълни, че има места, на които надзирателите са по-малко от постовете и става така, че служители не могат да си ползват отпуските, защото няма кой да ги смени на работа. Проблемът е особено тежък в някои от арестите.

Агресията срещу надзирателите е тема, която се коментира отдавна, но така и не е намерила решение. Надзирателите се оплакват също така, че нямат подкрепа от ръководството когато срещу тях има жалби. „В повечето случаи тези жалби са неоснователни и падат в съда. Когато има жалба обаче, синдикатът трябва да осигури защитата на колегите и средства за адвокатска помощ. В същото време лишените от свобода ползват държавна подкрепа и имат служебни защитници. Усещането е, че институцията не се грижи за колегите“, коментира още Ясен Тодоров. На протеста в Бургас днес имаше и представители на най-големия полицейски синдикат СФСМВР, които дойдоха да подкрепят надзирателите.

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

28.02

5o - 17o
29.02

8o - 16o
01.03

9o - 15o
02.03

8o - 12o