Очаквайте „Солени хора“ - новия филм за Атанасовско езеро

18.01.2023 , 17:15 | Автор : Gramofona.com

На Атанасовден се дава старт на кампанията за представяне на новия филм за Атанасовско езеро – СОЛЕНИ ХОРА.

„Няма друга такава природна територия, която да празнува имен ден, рожден ден, да има специален фестивал, панаир, изложби, арт пленери и резиденции, природозащитни бригади и какво ли още не. Защото няма друго такова място – хем част от един голям град Бургас, хем една почти дива територия, обитавана от стотици видове. През своята над 100 годишна история езерото се е сблъсквало с различни предизвикателства и днешния момент не е по-различен. За да ги представим създадохме специален филм „Солени хора“ – споделя Дияна Костовска от Българска фондация Биоразнообразие.

Дияна е един от героите във филма, която споделя как се прави бизнес в защитена територия като Атанасовско езеро, което е поддържан резерват, Натура 2000 зона, Рамсарско място и в същото време единственото място, където се добива морска сол.

Филмът „Солени хора“ е заснет през август 2022 г. в Атанасовско езеро и премиерата му ще бъде на Атанасовден, но по стар стил (31 януари 2023) в Дома на киното в София. Режисьор и сценарист е Александра Вал, оператор Георги Челебиев, музиката и вокалите са на Мила Роберт и Явор Карагитлиев. През цялата година екипът ще пътува и ще представи филма на различни места в цялата страна, за да покаже Атанасовско езеро и да дискутира всички предизвикателства, които стоят пред него и хората, които работят за опазването му.

 

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

18.05

11o - 18o
19.05

13o - 17o
20.05

12o - 19o
21.05

12o - 19o