Областният управител на Варна и шефовете на морските ВиК дружества в общ фронт срещу Ревизоро

06.01.2021 , 15:21 | Автор : Gramofona.com

Областният управител на Варна Стоян Пасев обвини в лъжа министърът на екологията Емил Димитров. По-рано днес Димитров коментира в ефира на БНТ, че от 11 месеца предупреждава за наближаващата водна криза, но нито Варна, нито Бургас са предприели мерки.

„Преписки, че Бургас и Варна са пред водна криза не е имало. Като проблем това е поставено на масата едва в края на миналата година“, обяви Пасев. Той заяви на извънреден брифинг, че цяло лято еко министърът е бил във Варна, но темата за намаляващите нива на язовир Камчия не били коментирани. Пасев беше категоричен, че в Камчия има достатъчно вода и за Варна, и за Бургас. Не беше доволен и от факта, че през декември са били намалени количествата вода за Варна.

„Недопустимо е в условията на пандемия, преди Коледните празници да се намали водата“, отсече Пасев. На брифинга присъства и шефът на ВиК Бургас. Ганчо Тенев. Инж. Тенев заяви, че в момента в Камчия има 123 млн. кубика вода. За да е пълен на 100% язовирът трябвали още 110 млн. кубика. Бургас и Варна пък харчели на месец общо по 6 млн. кубика вода.

„Направете си сметката за колко време ще има“, допълни Тенев. След въпрос на журналист обаче Ганчо Тенев уточни, че официално от язовира могат да се използват 50 млн. кубика вода, при необходимост можело да се вземат и още 30 млн., което реално означава, че от язовир Камчия за питейни нужди могат да се използват 80 млн. кубика вода.

Ако се задържи тенденцията да се използват по 6 млн. кубика вода на месец обаче, това означава, че в момента водата на язовира официално ще стигне за 8 месеца. Година и един месец пък ще може да се ползва, ако се позволи и източването на 30-те млн. кубика от мъртвия обем на Камчия.

 

Видео: БНР-Бургас

Нов коментар

captcha

Коментари (1)

коментар Толупи 2021-01-06 22:02:00

https://novini.bg/bylgariya/politika/638528

Времето

27.02

7o - 17o
28.02

5o - 9o
01.03

3o - 7o
02.03

2o - 8o