Митьо Очите към прокурорка: Какви са тия въпроси, няма да се повтарям

08.07.2020 , 16:53 | Автор : Женя Петкова

Димитър Желязков пътувал през юли 2017 година до Гърция с момиче на повикване. Случайно се видял на паркинг с Бенчо Бенчев и понеже и двамата трябвало да ходят на лекар в Турция, решили да продължат пътуването си заедно. Това разказа днес Димитър Желязков, който беше разпитан по скайп от Централния софийски затвор. Той е основният свидетел по делото срещу Бенчев. Бургаският бизнесмен е обвинен в укривателството на Митьо Очите, който беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Желязков демонстрира завидна памет за подробности около пътуването и задържането му в Турция. Съобщи дори и номера на хотелската стая, в която е бил отседнал. Не успя да си спомни обаче нито една подробност от пътуването си до Гърция дни преди това. Оказа се, че Желязков не си спомня дали сам е шофирал и въобще как е пристигнал в южната ни съседка. Не помнел и името на момичето, нито колко време са били заедно. Въпреки това той потвърди защитната теза на Бенчо Бенчев. Желязков беше категоричен, че не е знаел, че е издирван от Интерпол. Двамата с Бенчев си говорели основно за здравословни проблеми. Минали границата между Гърция и Турция с личните си паспорти, но никой не ги спрял.

В Истанбул отседнали в различни хотели. Отишли заедно на вечеря, а после решили да изпият по питие в хотела на Бенчо Бенчев. Именно в хотел „Рамадан“ двамата са задържани. Желязков се изнерви на уточняващите въпроси на прокурора по делото и дори на няколко пъти й направи забележка. „Какви са тия въпроси. Питайте нещо друго, няма да се повтарям“, отсече Желязков.

В кулоарите на съда Бенчо Бенчев заяви, че заповедта за задържането на Димитър Желязков била издадена от Интерпол на 3 юли 2017. В същия ден двамата били арестувани. „Как ще укривам някой, който не е бил търсен“, коментира бургаският бизнесмен. Той твърди, че вече втора година не знае в какво е обвинен.

Днес магистратите му позволиха да пътува свободно до Турция до следващото заседание. Бенчев е с диагноза Паркинсон и от години провежда специализирано лечение в турска клиника.

 

Видео: Тани Костадинов

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

12.08

20o - 31o
13.08

21o - 29o
14.08

18o - 28o
15.08

18o - 27o