Жена от Хасково е сред новите нестинари в село Българи (ВИДЕО)

04.06.2024 , 10:29 | Автор : Десислава Генева

Таня Желева е учителка по английски език от Хасково и от 2019 година играе редом с нестинарите в село Българи. Срещаме я в тайнствената схлупена постройка, която наричат Конака, в нея танцуващите в огъня се приготвят преди да изпаднат в транс след залез слънце. Тук снимките са забранени и малцина имат достъп до светилището. Но Таня от Хасково с готовност се съгласява да разкаже за магията, която преживява.

„Дойдох да гледам като най-бикновен зрител и усетих, че това е моето нещо. Много е индивидуално при всички, но, усеща се като потребност. Как се усеща една потребност да станеш християнин или да отидеш на църква? Нещо такова! Усеща се! Жаравата не пари. Няма трик, това е тайнство“, разказва нестинарската от Хасково.

Мислила, че е нещо случайно влизането в жаравата. Даже на следващата година си мислила дали да тръгне и до обяд се чудили с близките й, но изведнъж станали и тръгнали.

„Затова ви казвам, че се усеща. Мислиш цял ден, умът ти е в това. И накрая то просто те вика, вика те!“, убедена е Таня Желева.

Учениците, на които преподава английски език са в началните класове и досега не е разговаряла с тях за това тайнство.

„Не съм разказвала на децата и колеготе ми знаят отскоро. Самата аз нищо не знаех за нестинарите и след като бях тук първата година, изгледах всичко в интернет. Запознах се с много тънкости, човек не трябва да идва неподготвен. Това е ритуал, който има много детейли и те трябва да се изпълняват стриктно, защото непознаването води до обратни ефекти. Това е специален ритуал за хармонизиране на човешката общност с Космоса и Вселената. Това е призвание и ако светците ми дават сили, смятам да продължа и занапред“, уверена е нестинарката от Хасково Таня Желева.

Категорично с нищо не си маже стъпалата и няма мехури от изгаряния.

Някога се смяташе, че само местните хора стават нестинари. Село Българи обаче обезлюдя, като повечето села в Странджа планина. Дори хората се чудеха какво ще стане с традицията на нестинарите, която прославя страната ни по целия свят. Учителката от Хасково е доказателство, че магията продължава и призваните да танцуват в огнената жарава ще намерят начин да се явят и да продължат.

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

15.06

16o - 27o
16.06

17o - 28o
17.06

18o - 30o
18.06

19o - 28o