Андре Рийо проговори на български за 24 май

23.05.2019 , 14:22 | Автор : Gramofona.com

"Честит празник на буквите!" - с тези думите известният холандски цигулар и диригент Андре Рийо поздравява българската си публика по повод празника на славянската писменост и култура 24 май и заедно с неговия оркестър "Йохан Щраус" изпълняват "Върви, народе възродени" в студиото му в Маастрихт, информира dnevnik.bg.

Подобен жест към своите почитатели в България той направи и през март, когато публикува изпълнение на българския химн по повод националния празник 3 март.

Рийо, който често е наричан "Краля на валса", вече 30 години обикаля света с оркестъра си, в който участват 60 музиканти от 35 националности. Често той се интересува предварително за страните, в които му предстои да изнесе концерти. "Той проучва, разпитва, допитва се до музиканти, подготвя се, за да направи на всяка сцена своето персонално обръщения към всяка аудитория. Известен е, че на концертите си винаги изпълнява някое местно произведение, което е близко до душата на слушателите", допълват BG Sound Stage - организаторите на неговите гостувания в България, които предстоят на 8 и 9 юни в зала "Арена Армеец" в София.

В оркестъра на Рийо вече 23 години свири и българката Кремена Минева, която вероятно му помага в проучванията му за България.

За изпълнението на "Върви, народе възродени" Рийо прави специален аранжимент, в който водещата мелодия се изпълнява от флейтата.

През 2018 г. концертите на известния диригент и неговият оркестър са били посетени от 22 хил. души публика, допълват организаторите.

Тази година билетите за първоначално обявената дата 8 юни бяха разпродадени и поради големия интерес бе обявен и втори концерт на 9 юни, за който билети все още има.

Нов коментар

captcha

Коментари (0)

Няма коментари

Времето

10.04

6o - 19o
11.04

7o - 12o
12.04

5o - 12o
13.04

4o - 12o