През последните години страната ни изгуби голяма част от туристите си. Отлив на почиващи се забелязва сред руските и германските туристи. Затова от Министерството на туризма заедно с морските кметове и бизнесът се стремят за привличането на нови почиващи у нас.

„Стараем се да привлечем нови туристи, по-висок клас като включим активно местните власти и разширим обхвата на рекламата. Смятам, че е много важно да представим забележителностите си по места, да представим така традициите си както ние ги носим в сърцето и душата си. Да представим белите кукери, нестинарите, Балдуиновата кула. Колкото е по-широка офертата, толкова ни е по-голям шансът да привлечем нови туристи у нас”, обясни министър Динкова.

Тя обсъди днес и проблемите, с които всяка година се сблъскват морските кметове през летния сезон. Това са водоснабдяване, канализация, натоварване на пътната мрежа, както и недостигът на лекари през лятото. Министър Денкова коментира и Програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в Черноморските общини в Република България, която определено помага за подготовката за предстоящия летен сезон.

 „Добрата новина е, че туроператорите не само рекламират, но вече и продават. Това е нещо, което много ме радва, защото министерството освен и участник в програмата има и контролиращи функции. Моята цел е да не се показваме като налагащ партньор, а напротив още в самото начало съвместно с местните власти и с бизнеса да видим какви проблеми биха възникнали и да можем своевременно да ги посрещаме и решаваме”, допълни Динкова.

„Тази програма ни стимулира да работим с колегите от останалите черноморски общини. Всеки даде максималното от себе си. Колегите коментираха, че е хубаво тя да продължи и през следващата година и този път, ако по-рано имаме възможност да реагираме заради кратките срокове, ще бъдем още по-атрактивни в комплекс с туроператорите. Вечният проблем, за който стотици пъти сме говорили, е зимните полети на Летище-Бургас и това, че Южното Черноморие предлагаме по-характерен елемент на събития, които са характерни за региона – бялото кукерство, нестинарството и други, които са характерни теми, интересни за туристите. Имаме добро партньорство например с Община Казанлък и искаме съвместно да правим пакетни услуги по време на празника на розата“, коментира кметът на Бургас Димитър Николов. 

Днес  беше обсъдено и модернизацията на КПП-Малко Търново, защото през летния сезон там се образуват километрични опашки, а туристите недоволстват. Представени бяха и притесненията на кметовете от морските общини, свързани с водоснабдяването и язовир „Ясна поляна“.