Все повече туристи от съседни на България държави избират нашето Черноморие за лятната си ваканция. Тенденцията е за плавен ръст от Румъния, Сърбия, Македония и Гърция. Средно с 5% повече са записванията до момента, в сравнение с миналата година.

По-голямо е увеличението при турските туристи. Това коментира министър Николина Ангелкова след серията си от срещи в морските общини на Бургаска област. Първите туристи от Румъния ще пристигнат в Слънчев бряг още в началото на май. В последните няколко години северните ни съседи използват дните около Великден за кратка ваканция по морските ни курорти.

Това лято за втора поредна година към Районното управление в Несебър ще бъдат сформирани два смесени българо-румънски полицейски екипа. Справка при ранните записвания сочи скок от 40% при полските туристи. С 30 на 100 повече са записванията от Русия, стабилен е и ръстът при летовниците от Германия и Холандия.

„Говорим за ранните записвания. Надявам се, че те няма да бъдат отказани, а ще се реализират“, уточни министър Ангелкова. Чартърните програми на Летище Бургас това лято ще са с 45% повече. За първи път през този сезон ще има и директни полети от Франция до Бургас.