На Гергьовден ще акостира първият круизен кораб на морската гара в Бургас. Това съобщиха от бургаското пристанище. Очаква се на 6 май на Черноморския порт да спре Costa neoRomantica, като прогнозите са това лято на Бургаското пристанище да акостират общо 8 кораба. Освен за началото на май, потвърдени посещения има и за втората половина на октомври, когато на порта трябва да дойде MSC Оperа, пише Монитор. 

Първите заявки за круизни кораби във Варна са по време на регата „Тол шипс“, която трябва да се проведе в първата седмица на октомври. Плановете са в този период „Пристанище Варна“ да приеме над 20 ветроходни кораба, а на самото събитие се очакват най-малко 500 000 посетители. Общо потвърдените спирания на крузни кораби в морската ни столица са четири. И двете пристанища приемат заявки все още, което означава, че в края на круизния сезон ще можем да направим точна равносметка на посещенията, посочват още от ведомството.

Маршрутите на корабите, които ще спрат на родните портове, включват посещения на различни туристически дестинации в Средиземно и Черно море. Пасажерите на всеки кораб са между 2000 и 3000, като основно те са от САЩ, Канада, Великобритания и Германия, сочат данни на министерството на транспорта.

Очаква се броят на туристите и корабите тази година да е приблизително равен на този от 2015 г., информират от ведомството. Според тях съществен ръст е нереално да се очаква. Една от причините са атентатите в Истанбул, заради които бяха отказани над 400 посещения в турските круизни портове за този сезон, което рефлектира и върху посещенията на родните пристанища.

Част от стратегията на министерството за развитието на бранша са започналите преговори с компании, които оперират по утвърдената дестинация „Гръцки острови”, към която може да се включи порт Бургас. Освен това като успех за пристанището, ведомството посочва и избирането му за домакин на Генералната асамблея на най-голямата европейска асоциация на круизните портове MedCruise през септември 2020 г.

Снимка: www.wikiwand.com