„Убеден съм, че и тази година ще посрещнем туристи в Слънчев бряг”. Това каза за Грамофона нюз зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и хотелиер Веселин Налбантов. Той и още десетина негови колеги, с които е разговарял, са готови да отворят хотелите си още на 14 май, ден след като падне извънредното положение.

„Ние не можем да не отворим, не можем да затворим бизнеса си. Така е в цялата страна. Ако затвори бизнесът, държавата ще загине”, коментира Веселин Налбантов.

И описа курорта като „главният убиец” на коронавируса. „Днес слънцето вдигна температурата до 15 градуса, а до няколко дни ще е двадесет градуса. Предимството на Слънчев бряг е, че тук има съчетание на морско вълнение и планински въздух. Това създава уникална йонизация, която убива всякакъв тип вируси.

От 1965 г. тук е бил създаден санаториум, в който са излекувани хиляди деца и младежи от туберкулоза и малария. Това не е празна мълва, а е исторически е доказано!”, допълни хотелиерът.

По думите му всички хотели в курорта в момента са без персонал, но никой от хотелиерите не се притеснява, че при започване на сезона, няма да има кой да работи.

„И съм убеден, че ще посрещнем туристи, защото даваме добри цени, нямаме основание да не отворим в тази пандемна обстановка, защото най-малкото ще помогнем на тези хора, които повярват, че могат да се лекуват тук”, каза още Налбантов.

И тази година той и колегите му от бранша ще се радват, ако българските туристи предпочетат родното море.

„Местните са най-добрите туристи навсякъде. Нека не забравяме, че по-хубав климат от нашия няма, по-добра материална  база от нашата няма и ние сме готови да работим”, категоричен е Налбантов.