В Приморско се подготвят активно и съзнателно за Лято 2020 г. Това съобщи за Грамофона нюз кметът на морската община Димитър Германов. „Надяваме се да има сезон юли и август най-вече, а какъв ще бъде той, не сме оракули, за да кажем”, коментира приморският градоначалник.

В града това лято ще разчитат основно на българските туристи. И към настоящия момент от общинското ръководство работят усилено с бизнеса относно мерките преди започване на туристическия сезон.

„Това лято ще предложим най-доброто, което имаме като възможности. Приморско има едни от най-дългите и широки плажни ивици. Изискванията в този сезон ще бъдат именно защита, гаранция и пространственост, които ние ще можем да осигурим”, допълни Димитър Германов.

Кризата с коронавирусната инфекция не пропусна да създаде дупка и в бюджета на морската община.

„След обявяването на извънредното положение съвсем нормално е да има спиране на плащанията на данъци и дължими такси. Това, което отчетохме към 29.04 е минус 50 % приходи. Това са преките загуби, а косвените са около 70 %.

Все още нямаме обяснение по какъв начин можем да компенсираме загубите, но още преди месец  предприехме рестриктивни мерки - намаляване на работно време, започвайки от кмета, ръководството и всички останали, и редуциране на работна заплата. Не сме минали все още на вариант съкращаване на хора, но ако се наложи, сме готови и на такава мярка, колкото и тя да е неприятна”, каза още кметът на Приморско.

Според Германов епидемията от коронавируса е време за пренастройване на системата. „Това време ни научи на някои неща, които може би сме ги пропускали в годините. Няма да е лесно, но за сметка на това сме активни и работим с нагласата, че ще има сезон и нещата ще се нормализират”, оптимистично заяви Германов.

Снимка: primorsko-info.com