Независима лаборатория да прави паралени изследвания на морската вода в Лозенезц.
 
Това обсъждат от сдружението "Заедно за Лозенец", което обединява хотелиерите и ресторантьорите от курортното селище.
 
"Ние сме сигурни в качеството на водата. Ще направим и интернет страница, на която ще публикуваме всяка седмица както данните на РЗИ, така и на втората лаборатория", обясни ресторантьорът Георги Тодоров.
 
Той е категоричен, че проблем с чистотата на морето в Лозенец няма. Преди дни в национална телевизия бяха оповестени данни от докалада на Европейската комисия по околна среда, които определят централния плаж в Лозенец като рисков и замърсен. Данните в докладата обаче са от 2014 год.
 
"Това е удар под кръста. В началото на сезона, без реални данни да се каже такова нещо е удар под кръста", коментира  Таня Желязкова. Хотелиери признаха, че след излъчването на репортажа част от направените резервации са били отменени.
 
В Лозенец се притесняват, че раздухването на стар скандал ще провали сегашния сезон. "Миналата година информацията за мръсното море излезе на 18 август и на 19 август сезонът в Лозенец приключи", коментира хотелиерът Владимир Маринов.
 
От сдружението "Всички за Лозенец" са изчислили, че след затварянето на плажа в средата на август миналата година, загубите тук възлизат на близо 10 млн. лева. Данните са на базата на категоризираните обекти.
 
 
Кметът на община Царево Георги Лапчев и кметицата на Лозенец Мария Василева се срещнаха с хотелиерите и ресторантьорите. Бяха показани официалните данни от Регионалната здравна инспекция, които показват, че първите изследвания на морската вода са в норми.
 
Инж. Лапчев съобщи, че резервоарът, който ще поема отпадните води в активния летен сезон вече се строи. Той също гарантира, че морето на Лозенец ще е чисто през това лято.