На Вромос всяка година има един доста населен нерегламентиран къмпинг

От години на плаж Вромос в Черноморец прехвърчат искри между местните хора и почиващите. Всяко лято черноморци подскачат, защото част от къмпингарите не почистват след себе си, а сметоизвозването се плаща от данъците на хората.

Друга голяма част от туристите обаче били стриктни към природата и не оставяли хаос след себе си. Това каза пред Грамофона нюз кметът на Черноморец Росен Деспов. Той открито се надява наредбата за къмпингуването, която в момента се обсъжда, скоро да стане факт.

„Тя определено ще въведе ред и най-накрая ще стане ясно кой отговаря за тези хора. Преди време къмпингуващите искаха да си плащат, но ние нямаме право да събираме такса от хора, които са настанени в частни имоти.

Точно на този плаж общината няма собственост. Тя няма право да влиза в чужд имот, да извършва самоуправство и да налага ред“, категоричен е Росен Деспов.

Той припомни, че обсъждането на новата наредба, която ще определи правилата за къмпинг, е до 2 юли. „Не се знае обаче кога тази наредба ще влезе в сила и дали няма да се чака новото правителство“, уточни още кметът на Черноморец.

И допълни: „Нито аз, нито местните хора сме против почиващите и дивото къмпингуване. Тези неща обаче трябва да се регламентират не само в нашата община, а изобщо за черноморското крайбрежие. Добре би било да имаме механизми, по които когато осъществяваме някаква дейност, да можем си покрием разходите“.

Снимка: Десант