MedCruise, това е името на най-голямата европейска круизна асоциация,  а домакин на асамблеята е Порт Бургас

С минута мълчание в памет на загиналите при земетресението в Мароко и при военните действия в Израел и Украйна започна 63-тата Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища - MedCruise, чийто домакин е Пристанище Бургас. Форумът бе открит от президента на Асоциацията Фиген Аян, която изненада със симпатичен опит да говори на български език. Тя е от ръководството на турското пристанище Галатапорт, а преди две години е избрана за президент на най-голямата европейска круизна асциация.

„За мен е изключително удоволствие да бъда в Бургас за откриването на 63-тата Генерална асамблея на MedCruise. България е прекрасна страна, напоена с история и култура, а Бургас е пълен с изненади - прекрасна природа, храна, вдъхновена от целия Балкански полуостров. Приветствам всички членове на нашата асоциация - добре дошли в страната на розите“, каза на откриването на Генералната асамблея Фиген Аян.

Сред официалните гости бяха областният управител на Област Бургас Пламен Янев, зам.-председател на УС на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Георги Събев, изпълнителният директор на Пристанище Бургас АД Диян Димов, зам.-председателят на борда на директорите на Пристанище Бургас Мария Белколева, председателят на Съвета на директорите на Пристанище Варна Тихомир Тодоров и главният секретар на MedCruise Ники Гиреро.

По време на откриването бяха прочетени поздравителни адреси от министъра на транспорта Георги Гвоздейков и министъра на туризма Зарица Динкова.

Асамблеята ще се проведе от 10 до 13 октомври. Повече от 20 са представителите на големи круизни компании, които пристигнаха в Бургас за това събитие.

Предвидени са екскурзии до града на ЮНЕСКО - Несебър, Старият град Созопол, новите туристически дестинации на община Бургас - остров „Св. Анастасия” и културно-туристически комплекс „Ченгене Скеле”.