Основите на изгорял преди десетилетия храм могат да се появят при ремонта на площада в Ахотопол. Това разказа местният свещеник при церемонията по първата копка на мащабния проект. „Преди много години точно до стълбите на площада е имало църква, която е носела името на Свети Димитър. Тя е унищожена при пожар, а основите й би трябвало да са запазени под плочките на площада, смята свещеникът.

„Искрено се надяваме да има археологически изненади. Всичко, свързано с историята и миналото на Ахтопол ще бъде съхранено, защото това е духът на града и привлича туристите“, обясни кметът Станислав Димитров. Той уточни, че има възможност проектът за ремонта на площада да се променя в движение, ако наистина по време на работата се открият археологически находки. 120 работни дни е срокът за ремонта и обновяването на площада. Предвижда се до началото на активния сезон той да бъде готов.

„Ако се получи забавяне, ще преминем към етапно строителство, за да не се затруднява достъпът до центъра на Ахтопол“, обеща Димитров. Кметът на община Царево инж. Георги Лапчев допълни, че скоро ще бъде подписан договорът и за реконструкцията на крепостната стена в горния квартал на града. Свързващото звено между двата проекта ще бъде районът около църквата, който ще бъде облагороден. Целта е съчетаването на двата проекта – този за площада и този за крепостната стена да оформят цялостната визия на Ахтопол като град с древна история.