Инфраструктурата на Слънчев бряг да стане изцяло общинска. За това настояват хотелиерът и общински съветник Венелин Ташев и местният политик Ивайло Ляхович. Ситуацията със смесената собственост е от 18 години, а това само вреди на курортния комплекс, убедени са и двамата.

„През 2002 год. при приемането на Общия устройствен план на комплекса група общински съветници и тогавашният кмет (б.авт. – Николай Трифонов) умишлено, според мен, объркаха думичката „улици“ с „алеи“. Това го направиха от страх, че новите хора, които пристигат в Слънчев бряг ще започнат да регистрират жители и така ще влияят на изборния процес в общината“, обяснява от къде тръгва проблемът Венелин Ташев. Законът отдавна е променен и презастраховането на тогавашната местна власт вече е излишно.

18 години по-късно обаче курортът продължава да има алеи, а не улици, а държавата и общината да делят собственост в най-големият и доходоносен курорт в България. В момента Слънчев бряг Запад е с общинска инфраструктура, а Слънчев бряг Изток с държавна.

„И това е най-смешното. Главната улица, улица „Първа“ е наполовина държавна и наполовина общинска. Тя и за това е един коларски път. Това е нашият проблем и за това искаме всичко да мине към Общината“, допълни Венелин Ташев. В момента хотелиерите плащат всичките си данъци в община Несебър, но за ремонти на улици или подмяна на осветление по алеите трябва да търсят съдействие от държавата.

„Отиваме при принципала – директорът на Акционерното дружество, а той ни казва, че няма пари и не може да ремонтира. Данъците ни отиват в общината. Ние отиваме при кмета и искаме да инвестира част от данъците ни в ремонти, но той няма право да дава пари за държавна собственост и така е по Закон“, обяснява омагьосаният кръг хотелиерът.

„Една от двете страни – Общината или държавата трябва да поеме на 100% инфраструктурата. За нас е по-добре това да е общината, защото е по-лесно да искаме от един кмет да си свърши работата. Всичко е тук. Тук се плащат данъците и е време тези данъци да се реинвестират. Сегашната ситуация не е изгодна за никого и най-вече за туризма“, убеден е и Ивайло Ляхович.

Около 1500 души вече са подкрепили подписката, инициирана от двамата. Те ще настояват за извънредна сесия още през септември, защото смятат, че въпросът вече е изключително наболял и трябва да намери решение.

Ние трябва да знаем кой е стопанин и от кого да изискваме, обясни още Венелин Ташев. И дава пример: „От комунистическо време лампите в курорта не са пипани. Подменят се с каквото има. Едната е кръгла, друга е правоъгълна. Една свети в жълто, друга в бяло. Светят през две, през три. Елате да видите вечер какво е.“  Транспортна схема в курортния комплекс пък не е приемана от 2009 година.

Някои от дребните акционери в „Слънчев бряг“ АД обаче не са съгласни с идеята и я определят като форма на национализация. Според Ляхович и Ташев това не е така и винаги могат да се намерят варианти. „Или държавата да ги обезщети, или те да останат акционери, но към Общината. Но не може заради акционерното дружество цял живот да сме в това положение. От година на година идват все по-бедни туристи. Богатите туристи няма да дойдат, защото те първо проверяват къде отиват“, допълни Венелин Ташев.