Възраждане на климатолечението в Странджа са си поставили за цел местни туристически сдружения, съобщава БНР-Бургас.

С писмо до министрите на здравеопазването и туризма три от тях искат включване на Странджанския регион в програмите за възстановяване и профилактива на хора, прекарали Ковид 19. 

Според местните сдружения хотелиските бази и природните особености в Странджа имат всички дадености, за да бъде включен планинският район в обявената вече „Пост ковид програма за консултиране и рехабилитация на пациенти, преболедували Ковид“. Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско пояснява:

„Имаме хотелски бази, които могат да бъдат адаптирани. Просто се иска малко креативност, малко воля и разбира се, съдействие от здравното министерство. Идеята е страхотна и няма как да не бъде реализирана“ 

Тепърва започват разговори с членовете на туристическата камара, но вече има набелязани хотелски бази. Подходящи са семейни хотели и къщи за гости в региона, смятат туристическите експерти. Според тях добре би било  програмата да работи с клинични пътеки и направления по здравна каса. Писма за бъдещото начинание са пуснати до общините Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново.